Management en organisatie
Teambuilding
Teamrollen (effectieve en efficiënte samenwerking tussen verschillende mensen in een team)Het is niet moeilijk banen en mensen op elkaar af te stemmen, wanneer de voor die banen benodigde vaardigheden voorspelbaar zijn en duidelijk omschreven kunnen worden en mensen de vereiste vaardigheden door middel van een opleiding kunnen ontwikkelen tot het gewenste niveau. In de drukke wereld van nu waarin managers zich bewegen en waarin functie-eisen van banen voortdurend veranderen, is dit al nauwelijks meer van toepassing. In deze training worden de verschillende teamrollen binnen een team aan de orde gesteld en de gevolgen van verschillende samenstellingen van teamrollen binnen een team. Op de lange termijn is de cruciale vraag niet wat een toekomstige werknemer weet, of welke specialistische vaardigheden hij beheerst. Het gaat er vooral ook om hoe de persoon die men uiteindelijk kiest voor de job, zich zal gaan gedragen. Daardoor is de behoefte aan teamroltaal ontstaan. Bepaalde personen nemen bepaalde rollen op zich en het patroon waarin de rollen verdeeld worden, zijn van cruciale invloed op de resultaten, is uit meerdere onderzoeken gebleken (Belbin).
Een onevenwichtige verdeling tussen de verschillende teamrollen leidt tot magere resultaten. Teams van kundige mensen behalen niet noodzakelijkerwijs goede resultaten, omdat de rollen onevenwichtig verdeeld kunnen zijn. Aan de andere kant heeft een team wel kundige mensen nodig om te kunnen slagen. De samenstelling van het team is belangrijk.
Mensen vertonen een oneindig aantal verschillende soorten gedrag, maar de deelverzameling van soorten gedrag die effectief bijdragen aan teamprestaties, is eindig. Deze gedragingen zijn in een vast aantal onderling verbonden clusters ondergebracht, waaraan de naam ‘teamrol’ is gegeven.
Een ‘teamrol’ verwijst naar de manier waarop iemand zich in het algemeen gedraagt, zijn bijdrage levert en met anderen omgaat op het werk. Om praktische redenen moet een scherp onderscheid worden gemaakt tussen iemands teamrol en iemands ‘functionele rol’. Dit laatste verwijst naar de functie waarvoor iemand in dienst is genomen om aan de specifieke eisen daarvan te voldoen door technische vaardigheden en operationele kennis te leveren.
Dit verschil is van belang, omdat mensen die zijn aangenomen om een bepaalde functie te vervullen, onderling sterk kunnen verschillen wat betreft hun teamrol. Maar hun functionele rol is precies hetzelfde. Kritiek op de functionele rol van in dienst genomen medewerkers betreft ook hun opleiding en wellicht de inadequate manier waarop de functie is omschreven.
Naar boven..
Kernkwadrant van Ofman (ook wel kernkwaliteitenkwadrant genoemd)
Het Kernkwadrant van Ofman brengt kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën van personen in kaart. Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Kernkwaliteit is een van de sterke kanten, een eigenschap die positieve effecten heeft op het gedrag en op de omgeving. Valkuil (ook wel overdrijving of vervorming genoemd) is gedrag dat het gevolg is van een overdreven demonstratie van een kernkwaliteit, dat improductief is en door anderen als hinderlijk wordt ervaren. Uitdaging (ook wel ontwikkeling genoemd) is positief gedrag dat tegenover een valkuil staat en dat nagestreefd moet worden. Allergie (afkeer) is een eigenschap van anderen waaraan men zich ergert en als een overdrijving opgevat wordt van gedrag dat als een uitdaging gezien wordt. De relaties tussen deze vier kernbegrippen worden in het Kernkwadrant in beeld gebracht. Ingevulde Kernkwadranten bieden inzicht in het communicatiegedrag en in mechanismen die bepalen hoe mensen op elkaar reageren. Inzicht in de persoonlijke kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën kan bijdragen aan de oplossingen van problemen in de werkcontext.
Naar boven.. | Terug naar trainingsaanbod..