Startpagina > Trainingsaanbod > Persoonlijke effectiviteit..
Mondelinge communicatie
Persoonlijke effectiviteit
Deze cursus bestaat uit de volgende onderdelen:Competentiegericht coachen (STAR)
Coaching activeert iemand om op eigen kracht in beweging te komen en de moed en de discipline op te brengen om zijn vragen op te pakken en datgene te doen wat (hij weet) daarvoor nodig is. In deze training staan het onthullen en mobiliseren van de voorhanden kennis-, vaardigheids- en gedragskwaliteiten centraal.
Het resultaat van coaching is dat de gecoachte met een voor hem inspirerend doel voor ogen én met het nodige zelfvertrouwen aan de slag gaat. Zo zijn er bij coaching twee aandachtspunten te onderscheiden: het inspirerende doel en de ‘persoon’ van de gecoachte, het niveau van zelfvertrouwen. Bij het eerste aandachtspunt stellen de coach en gecoachte zich de vraag: ‘Wat wil de gecoachte?’ Ze gaan hierbij na welke organisatie, welke werken en klantdoelen en welke persoonlijke doelen de gecoachte nastreeft en inspireert.
Bij het tweede aandachtspunt gaat het om vragen als: ‘Wat doen we eraan?’’Wat moet er gebeuren?’ Hierbij moet worden gedacht aan de manier waarop de gecoachte die doelen probeert te realiseren en aan de rol van de coach.
De coach heeft de rol van klankbord, van helper en reikt de gecoachte als trainer/coach zijdelings gereedschap aan ter bevordering van zijn kennis- en vaardigheidsontwikkeling met behulp van korte en krachtige persoonlijke training. Hij helpt de gecoachte vooral de discipline op te brengen om keuzes te maken en die keuzes zorgvuldig tot uitvoering te brengen.
De coach inspireert de ander om zich uit te spreken of hetgeen hij doet overeenkomt met wat hij wil (zijn). Het is dus de gecoachte die de keuzes maakt en de beslissingen neemt. Voor het verkrijgen van het nodige zelfvertrouwen stimuleert de coach de gecoachte voortdurend om te ervaren of de keuzes voor hem de juiste zijn. De coach helpt de ander dus om dat te doen, wat hij weet dat hij moet doen.
Er wordt tijdens een coachingsgesprek door de coach geen kennis toegevoegd. Wat je als coach doet, is het onthullen en mobiliseren van de voorhanden zijnde kennis-, vaardigheids- en gedragskwaliteiten.
Naast theoretische verdieping is er veel ruimte voor de toepassing in praktische oefeningen.
Naar boven..
Intervisie en reflectie (Korthagen, Incidentmethode, Kernkwadrant Ofman)
Het taakgericht en resultaatgericht werken met collega’s ter optimalisering van de werkzaamheden van alledag door middel van intervisie wordt in deze training behandeld en met behulp van praktijkopdrachten geoefend.
Intervisie geeft mogelijkheden om in collegiaal overleg oplossingen te zoeken voor de problemen van alledag. Intervisie is onder bepaalde voorwaarden goed bruikbaar binnen werkverband en kan een oplossingsgerichte ondersteuning zijn, naast andere maatregelen als teamgericht werken, functioneringsgesprekken, scholing, kwaliteitsverbetering en dergelijke.
Het gaat bij intervisie om het systematisch oplossen van problemen. Het gaat om onderlinge advisering ten aanzien van werkproblemen in een leergroep bestaande uit gelijken, die binnen een gezamenlijk vastgestelde structuur doelgericht tot oplossingen tracht te komen in een autonoom, ervaringsgericht leerproces.
Voordelen van intervisie
Intervisie draagt bij tot de motivatie van de deelnemers en ondersteunt hen in de taak tot professionele werknemers. Belangrijke effecten van intervisie zijn verder: men leert collega's kennen en vertrouwen; men praat en luistert naar elkaar; men leert van elkaars ervaringen en creativiteit; men ondervindt collegiale ondersteuning bij de werkzaamheden; men leert sterke en zwakke kanten van zichzelf kennen en men leert een gedragsrepertoire ontwikkelen dat gericht is op verandering.
Reflectie
Doelgericht leren van ervaringen en gericht werken aan verbeteringen vraagt om systematische reflectie. Door reflectie kunnen onderliggende problemen naar boven komen en besproken worden. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een heroverweging van alternatieven en wordt er een uitdagende situatie gecreëerd. De reflectiecirkel van Korthagen geeft in een aantal stappen een duidelijke systematiek in de reflectie.
Naar boven..
Kernkwadrant van Ofman (ook wel kernkwaliteitenkwadrant genoemd)
Het Kernkwadrant van Ofman brengt kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën van personen in kaart. Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Kernkwaliteit is een van de sterke kanten, een eigenschap die positieve effecten heeft op het gedrag en op de omgeving. Valkuil (ook wel overdrijving of vervorming genoemd) is gedrag dat het gevolg is van een overdreven demonstratie van een kernkwaliteit, dat improductief is en door anderen als hinderlijk wordt ervaren.
Uitdaging (ook wel ontwikkeling genoemd) is positief gedrag dat tegenover een valkuil staat en dat nagestreefd moet worden. Allergie (afkeer) is een eigenschap van anderen waaraan men zich ergert en als een overdrijving opgevat wordt van gedrag dat als een uitdaging gezien wordt.
De relaties tussen deze vier kernbegrippen worden in het Kernkwadrant in beeld gebracht. Ingevulde Kernkwadranten bieden inzicht in het communicatiegedrag en in mechanismen die bepalen hoe mensen op elkaar reageren.
Inzicht in de persoonlijke kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën kan bijdragen aan de oplossingen van problemen in de werkcontext.
Naar boven.. | Terug naar trainingsaanbod..